4 pasi catre starea de bine

4 pasi catre starea de bine

Starea de bine poate fi atinsa de fiecare dintre noi, iar procesul prin care ajungem la ea si reusim sa o mentinem nu este deloc diferit de cel prin care invatam sa cantam la un nou instrument muzical, spre exemplu. Cu cat exersam mai mult, cu atat ne vom simti mai bine pentru o perioada mai lunga de timp, iar atunci cand in mod inevitabil se intampla sa avem momente mai dificile, le putem face fata cu mult mai mare usurinta si ne vor afecta mai putin.

Cercetatorii de la Center for Healthy Minds din cadrul Universitatii Wisconsin-Madison din Statele Unite au ajuns la concluzia ca la baza atingerii si mentinerii starii de bine stau patru componente importante. Fiecarei componente ii corespunde un circuit nervos. Aceste circuite, avand plasticitate, cu cat exersam mai mult, cu atat ele se vor intari si vom observa schimbari durabile care vor ajuta la crestrea starii de bine pe care o resimtim in viata noastra.

 

  1. Forta de a merge mai departe

In viata fiecaruia dintre noi sunt uneori si momente grele. Acestea nu pot fi evitate, insa ceea ce putem face este sa schimbam modul in care ne raportam la ele si sa diminuam impactul pe care il au asupra noastra. Unii dintre noi reusim sa depasim momentele dificile mai rapid, in timp ce altora le este necesar mai mult timp pentru a se reface. Studiile de la Universitatea Wisconsin-Madison spun ca practicarea regulata a meditatiei de tip mindfulness creste capacitatea de a depasi aceste momente dificile.

 

  1. Capacitatea de a vedea calitatile celor din jurul nostru

Aceasta capacitate ne ajuta sa ne bucuram mai mult de interactiunea cu alte persoane si de experientele si momentele petrecute impreuna. S-a aratat, prin studiile efectuate, ca si cei care sufera de despresie vad aspectele pozitive ale celor cu care interactioneaza si se bucura de experientele avute impreuna, insa aceste emotii pozitive nu dureaza foarte mult. Din fericire, s-a observat faptul ca practicarea meditatiilor bazate pe iubire si compasiune ajuta la cresterea acestei capacitati intr-un timp relativ scurt.

In anul 2013, s-a aratat printr-un studiu al unui grup de cercetatori din cadrul Universitatii Wisconsin-Madison din Statele Unite, ca practicarea meditatiei bazata pe compasiune pentru 30 de minute zilnic timp de 2 saptamani a dus nu numai la aparitia unor modificari la nivelul creierului, dar si la o crestere a deschiderii persoanelor care au participat la studiu catre un comportament mai altruist.

 

  1. Atentia

Rezultatele unui studiu publicat de Universitatea Harvard, efectuat pe un grup mare de adulti din Statele Unite, au aratat ca 47% din timp acestia nu sunt atenti la activitatea pe care o desfasoara. Acest procent este destul de mare. O scadere chiar si cu 5% a acestuia ar duce la cresterea productivitatii, la cresterea capacitatii de a fi prezent atunci cand ne aflam in compania altor persoane si de a asculta cu adevarat ceea ce ne este impartasit. Atunci cand reusim sa fim atenti si prezenti la ceea ce facem in momentul prezent, ne putem bucura cu mai multa usurinta de activitatea desfasurata si se inregistreaza si o scadere a nivelului de stres pe care il resimtim.

In cartea sa Principiile Psihologiei, William James spune ca aceasta capacitate pe care o avem de a ne readuce atentia in momentul prezent ne intareste capacitatea de gandire, dar si caracterul si vointa. De asemenea, continua acesta, o educatie care sporeste atentia este o educatie de buna calitate.

 

  1. Generozitatea

O multitudine de studii efectuate de-a lungul timpului au aratat ca atunci cand ne implicam in activitati altruiste si dam dovada de generozitate se activeaza circuite nervoase care duc la cultivarea starii noastre de bine. Fiecare dintre noi avem o bunatate innascuta. Atunci cand participam la activitati care implica bunatatea si compasiunea nu descoperim o calitate noua la noi care ne permite sa facem asta, ci ne reamintim si cultivam ceva ce exista deja in noi.

Creierul nostru se schimba in mod constant, insa de cele mai multe ori nu suntem constienti de aceste schimbari. Putem contribui la acest proces in mod constient, exersand cele patru calitati prezentate pentru a ne ajuta sa avem o viata mai buna si a cultiva starea noastra de bine.

 

Sursa aici.