Meditatie pentru intarirea conexiunilor neuronale la nivelul creierului
Pentru ca raspunsul creierului nostru la stres sa poata fi compasiunea si mindfulness-ul
La nastere, cu totii aveam un anume set de parametri fizici, insa daca ne hranim sanatos si echilibrat si facem miscare ne putem creste masa musculara, elasticitatea si capacitatea de a rezista la eforturi fizice. Acelasi lucru este valabil si pentru mintea noastra. Putem modifica modul in care funtioneaza creierul nostru crescand capacitatea de concentrare, flexibilitatea, inteligenta si putem crea noi cai neuronale daca ne exersam creierul in special cu ajutorul practicilor si meditatiilor de tip mindfulness.
Chiar in acest moment va invitam sa incercati o meditatie simpla de tip mindfulness care are ca efect intarirea conexiunilor neuronale de la nivelul creierului. Cu cat ea este practicata mai des, cu atat efectele benefice sunt de mai lunga durata. Iata cum se procedeaza:
- Inainte de a incepe, asezati-va intr-o pozitie confortabila, de preferat cu spatele drept, pe care sa o puteti sustine cateva minute. Apoi, setati-va o alarma care sa sune in trei minute;
- Vom incepe prin a ne concentra atentia asupra unuia dintre urmatoarele aspecte: senzatiile pe care le simtim in corp, respiratia, sunetele din jurul nostru sau o imagine pe care o puteti aseza in fata si care sa fie vizibila cu usurinta;
- Scopul este sa mentinem atentia pe aspectul ales pe durata celor trei minute. In acest timp veti observa ca mintea va incepe sa fie distrasa de ganduri de la obiectul ales pentru meditatie. Asta este cat se poate de normal si se intampla fiecaruia. De fiecare data cand observati ca atentia fuge catre urmarirea gandurilor, observati asta fara sa va judecati si cu blandete reveniti la aspectul ales pentru meditatie.
Este o meditatie foarte simpla si poate chiar sa para ca nu facem mare lucru. Insa, fiecare aspect al acestui exercitiu ne exerseaza mintea.
5 moduri in care ne exersam mintea atunci cand practicam meditatia
- De fiecare data cand ne intoarcem atentia la obiectul meditatiei ne crestem capacitatea de concentrare.
- Atunci cand revenim cu atentia catre aspectul ales pentru meditatie ne deconectam de la fluxul obisnuit de ganduri. Aceast exercitiu ne ajuta sa revenim in momentul prezent si sa lasam gandurile sa curga, ceea ce ne va ajuta in viata de zi cu zi sa nu ne atasam de persoane, lucruri sau situatii pe care trebuie sa le lasam in urma.
- De fiecare data cand observam ca atentia noastra se indeparteaza de la obiectul meditatiei, acela este un moment de mindfulness, nu unul de esec.
- Cand suntem blanzi cu noi insine in momentul in care atentia noastra se indeparteaza de la obiectul meditatiei in loc sa ne criticam, ne crestem compasiunea fata de propria persoana, ceea ce ne va ajuta sa avem aceeasi atitudine si in viata de zi cu zi.
- Atunci cand observam unde se duce mintea noastra cand atentia este distrasa de la meditatie este o foarte buna oportunitate de a vedea care sunt obiceiurile si tiparele noastre mentale, ceea ce sporeste cunoasterea de sine.
Fiecare aspect al acestei meditatii intareste conexiunile neuronale, care, cu cat este exersata mai mult, ne ajuta sa cream un obicei din a raspunde situatiilor stresante sau dificile din viata cu o atitudine de mindfulness si compasiune.
Cu timpul, prin practica de mindfulness, putem construi o harta a mintii, ajungem sa ne cunoastem obiceiurile si tiparele mentale si sa dezvoltam rabdarea si compasiunea fata de mintea noastra, fata de noi insine si fata de cei din jurul nostru.
Sursa aici.