Gandurile pot provoca schimbari la nivel molecular
Din ce in ce mai multe studii au aratat ca atunci cand ne antrenam mintea in mod pozitiv sau inducem anumite stari de constienta observam rezultate pozitive la nivel fizic. De aceea, cercetatorii au dorit sa inteleaga cum aceste practici afecteaza corpul la nivel fizic. Studii pe aceasta tema au fost defasurate in Statele Unite (Wisconsin), Spania si Franta, iar rezultatele acestora sunt considerate a fi primele dovezi stiintifice conform carora se pot observa modificari specifice la nivelul corpului dupa o perioada intensiva de practicare a meditatiei de tip midfulness.
Pentru aceste studii s-a cercetat efectul pe care il are o zi de practicare intensiva a meditatiei de tip mindfulness de catre un grup de meditatori experimentati, rezultatele fiind comparate cu cele ale unui grup ai caror membrii au fost angajati in activitati linistite care nu includeau insa meditatia. Dupa opt ore de practicare a meditatiei de tip mindfulness, au fost observate modificari la nivel molecular corelate cu o recuperare fizica mai rapida dupa supunerea la situatii stresante.
“Dupa datele pe care le avem in acest moment, aceste studii sunt primele care aratat schimbarile la nivel molecular si la nivelul genelor care apar ca urmare a practicarii meditatiei de tip mindfulness,” spune Richard J. Davidson, fondatorul Centrului Healthy Minds. “Ceea ce este cel mai interesant este faptul ca modificarile au fost observate la nivelul genelor care sunt tinta medicamentelor antiinflamatoare si a celor cu efect analgezic,” spune cercetatorul Perla Kliman, primul autor al articolului publicat pe baza studiului care a fost efectuat in Barcelona, Spania pe aceasta tema.
Activitatea genelor se poate schimba odata cu schimbarea perceptiei
Conform doctorului Bruce Lipton, activitatea genelor se poate schimba zilnic. Daca perceptia pe care o are mintea noastra este reflectata la nivelul reactiilor din sange, si sistemul nostru nervos citeste si interpreteaza mediul in care ne aflam si apoi controleaza reactiile chimice din sange, atunci putem schimba activitatea celulelor nostre prin schimbarea gandurilor.
Studiul doctorului Lipton arata ca prin schimbarea perceptiei, mintea poate schimba activitatea genelor. Astfel, se poate spune ca pentru a vindeca pana si bolile cele mai grave cum ar fi cancerul, este necesar sa schimbam modul in care gandim. “Functia pe care o indeplineste mintea este aceea de a crea o coerenta intre credintele noastre si realitatea pe care o experimentam, ” spune doctorul Lipton. “Acest lucru inseamna ca mintea va ajusta functionarea si comportamentul corpului nostru pentru ca acestea sa corespunda credintelor pe care le avem. Daca, spre exemplu, ni s-ar spune ca vom muri in urmatoarele sase luni si mintea noastra crede asta, este foarte probabil ca acest lucru sa se intample. Acesta este asa numitul efect nocebo – si anume efectul unui gand negativ, care este opusul efectului placebo in cazul caruia vindecarea este facilitata de ganduri pozitive.”
Dinamica descrisa mai sus ne arata ca se creeaza un sistem cu trei parti componente, si anume: mintea constienta, care nu isi doreste moartea; este apoi partea care crede diagnosticul medicului – subconstientul – care genereaza reactiile chimice coordonate de creierul nostru, necesare pentru a se asigura ca ne conformam credintei dominante. Prin studiile efectuate, neurologii au aratat ca subconstientul controleaza 95% din viata noastra.
Cum ramane insa cu partea care nu isi doreste moartea – mintea noastra constienta? Nu produce si ea modificari in corpul nostru? Doctorul Lipton spune ca acest lucru depinde de modul in care a fost programat subconstientul nostru, la nivelul caruia se afla cele mai bine inradacinate credinte ale noastre. De aceste credinte depinde influenta pe care mintea constienta o are asupra corpului.
“Este o problema complexa,” spune doctorul. Cei mai multi dintre noi am fost programati sa ne consideram victime care nu au nici un control. Am preluat credintele parintilor nostrii. De exemplu, atunci cand ne-am imbolnavit, parintii nostri ne-au spus ca cel mai bine este sa mergem la medic pentru ca acesta este autoritatea suprema in ceea ce priveste sanatatea noastra. Cu totii am primit acest mesaj in timpul copilariei, conform caruia medicii sunt autoritatea suprema in ceea ce priveste sanatatea, si ca suntem victimele a ceea ce se intampla cu corpul nostru, neavand nici un control asupra lui sau a proceselor care au loc la nivel fizic. S-a intamplat, insa de multe ori, ca diferite persoane sa se simta mai bine pe drumul catre cabinetul medicului. Acesta este unul dintre momentele in care abilitatea noastra innascuta de vindecare se activeaza, fiind inca un exemplu al modului in care functioneaza efectul placebo.
Credintele subconstiente sunt cheia
S-a observat deja ca recitarea de afirmatii pozitive si faptul ca ne inducem ganduri pozitive nu au de cele mai multe ori efectele sperate. Acest lucru se datoreaza faptului ca gandurile pozitive vin de la nivelul mintii noastre constiente, in timp ce credintele negative sunt inradacinate de cele mai multe ori la nivelul subconstientului a carui influenta este mult mai mare.
“Problema cea mai mare este ca ne cunostem credintele si comportamentele constiente, dar nu si pe cele subconstiente. Multi dintre noi nu realizam atunci cand subconstientul nostru actioneaza si ca influenta acestuia este mult mai puternica decat cea a mintii constiente si ca in 95% din timp operam pe baza programelor noastre subconstiente.
Credintele noastre subconstiente lucreaza fie pentru, fie impotriva noastra, dar adevarul este ca subconstientul suprima influenta minti constiente. De aceea, atunci cand dorim sa ne vindecam folosind numai mintea constienta si gandirea pozitiva, la acest nivel este foarte posibil sa existe programe subconstiente care sa saboeze aceasta munca. ”, spune doctorul Lipton.
Cheia este sa descoperim care sunt credintele nostre subconstiente si sa le schimbam pe cele care actioneaza in defavoarea noastra pentru a ne putea atinge potentialul maxim si pentru a duce o viata sanatoasa, fericita si implinita.
Sursa aici.