Iubeste-ti corpul, elibereaza-ti mintea
11 modalitati de a iesi de pe pilot automat si a reintra in contact cu corpul.
De foarte multe ori suntem atat de prinsi in planurile pe care le avem, in visatul cu ochii deschisi si construitul de povesti, incat uitam ca avem un corp. Daca acordam atentie la ce se intampla in corpul nostru, ne putem aduce imediat in momentul prezent, asa ca este recomandat sa reintram in contact cu acesta. Asta ne ajuta sa iesim de pe pilot automat, sa ne antrenam atentia si capacitatea de a fi prezenti la ceea ce se intampla si sa luam decizii mai bune.
- Sa ne cunoastem corpul
Scanarea corpului din varful capului si pana la varful degetelor de la picioare este o modalitate foarte eficienta de a lua contact cu corpul nostru. Pentru a face acest exercitiu ne putem intinde pe spate, inchidem ochii si incepem sa fim atenti la senzatiile pe care le simtim in corp – cum ar fi senzatia de caldura sau de frig, zonele in care descoperim tensiuni acumulate si orice alte senzatii putem identifica in acest moment in corpul nostru. Cu cat suntem mai atenti la senzatiile din corp, cu atat vom descoperi mai multe despre acestea si ne va fi mai usor sa observam cand ele se schimba.
- Sa reducem stresul resimtit in corp
In timpul zilei, corpul nostru tinde sa acumuleze stres. De aceea, este recomandat sa ne conectam cu corpul nostru in mod regulat pe parcursul zilei. Din ora in ora, putem face un exercitiu foarte simplu: respiram adanc si verificam in ce zone din corp simtim tensiune acumulata. Continuand sa respiram adanc, permitem acestor tensiuni sa fie eliberate, dupa care ne putem intinde usor si ne putem ajusta postura.
- Sa ne bucuram de ceea ce este bun
Emotiile, atat cele negative cat si cele pozitive se simt in corpul nostru. Data viitoare cand vom simti o emotie pozitiva putem explora modul in care aceasta se simte in corp. Este relaxat? Simtim caldura in zona pieptului sau avem un zambet pe fata? Devenind constienti de aceste emotii pozitive reusim sa avem mai multe reactii si comportamente benefice, cum ar fi sa ne bucuram chiar si de lucrurile mici pe care le intalnim pe parcursul unei zile.
- Sa ne sporim inteligenta emotionala
Ascultand indiciile pe care corpul ni le ofera in fiecare moment, vom reusi sa ne crestem inteligenta emotionala si anume abilitatea fiecaruia de a-si intelege si gestiona emotiile.
- Sa fim Superman!
Studiul efectuat de sociologul Amy Cuddy a aratat ca anumite posturi ale corpului pot creste increderea de sine si reduce stresul. Stand in celebra postura a lui Supermen pentru numai doua minute – cu spatele drept, pieptul ridicat si deschis si mainile pe solduri putem observa o imbunatatire a starii noastre de spirit.
- Sa ne bucuram de activitatile zilnice
Creierul nostru transforma activitatile pe care le repetam zilnic in automatisme pentru a ne permite sa ne concentram atentia si resursele catre activitatile noi. Insa, daca devenim constienti si prezenti chiar si in momentul in care efectuam aceste activitati de rutina, vom descoperi ca ele devin mult mai placute si in acelasi timp ne exersam atentia. Data urmatoare cand vom face dus ne putem concentra pe senzatiile pe care le simtim pe piele atunci cand ea este atinsa de apa, pe mirosul sapunului si samponului, pe sunetul picaturilor de apa atunci cand ele intra in contact cu cada si asa mai departe. Astfel, vedem cum o actiune simpla si repetitiva se poate transforma intr-o experienta complet noua si frumoasa de fiecare data.
- Sa ne antrenam inima
O componenta esentiala a starii noastre de bine o reprezinta cultivarea unei inimi iubitoare si deschise. Pentru asta, putem sa ne asezam palmele pe piept in zona inimii, sa ne gandim la cineva care ne face sa zambim si sa ne dorim sa le fie bine si sa fie fericiti.
- Sa ne gasim echilibrul
Abdomenul este considerat ca fiind centrul corpului si ne poate ajuta sa ne simtim propria putere si sa ne ancoram in momentul prezent. Atunci cand ne simtim stresati sau suntem anxiosi, putem pune palmele pe abdoment si sa efectuam cateva respiratii adanci si vom vedea ca asta ne ajuta sa ne linistim si sa ne regasim echilibrul.
- Sa facem miscare
Cei mai multi dintre noi petrecem cea mai mare parte a zilei stand pe scaun, motiv pentru care corpul nostru devine rigid, iar asta contribuie la acumularea de tensiune si stres in corp si la instalarea unui sentiment de greutate si lipsa de flexibilitate. Miscandu-ne corpul prin schimbarea posturii, deschiderea pieptului, prin rotiri usoare ale capului si membrelor vom deveni mai prezenti si vom ajuta corpul sa fie mai relaxat.
- Sa radem mai des
Un studiu efectuat de Universitatea Loma Linda din SUA a aratat ca rasul ne poate ajuta sa reducem nivelul de stres resimtit si sa imbunatatim memoria de scurta durata. Un alt studiu a aratat ca rasul ne protejeaza impotriva bolilor de inima. De aceea, este recomandat sa petrecem mai mult timp cu persoanele care ne fac sa radem si chiar sa facem activitati care ne provoaca rasul. In plus, stim cu totii ca rasul este contagios si cu cat radem mai mult, vom avea un impact pozitiv asupra celor din jurul nostru.
- Sa zambim larg
La fel ca si rasul, un zambet larg transmite creierului nostru mesajul ca se intampla ceva pozitiv sau placut. Putem astfel pe durata zilei sa zambim cat mai des si sa observam impactul pe care il are asupra noastra si starii noastre generale.
Corpul ne ofera posibilitatea de a ne identifica emotiile pentru a putea practica compasiunea fata de acelea pe care le percepem ca fiind negative si ne invata sa ne bucuram de cele pozitive. Putem astfel activa procesul biologic de vindecare si sa deschidem usa catre starea de bine.
Sursa aici.