Modalitati de a iti exprima durerea pe o cale sanatoasa
John. D Jack Mayer afirma ca emotiile functioneaza pe doua niveluri majore: fizice si psihologice. Dr.Maurice Elias , pe de alta parte spune: ,,Emotiile sunt sisteme de avertizare ale fiintelor umane, cu privire la ceea ce se petrece cu adevarat in jurul lor. Cu alte cuvinte , ele au rolul de a indica cum stau lucrurile in viata noastra. Emotiile ne tin la curent cu realitatea cotidiana pentru a ne asigura ca nu suntem controlati doar de rationamentul nostru. Emotiile ne controleaza gandirea , actiunile si comportamentul. Persoanele care isi suprima emotiile nu au un stil de viata sanatos si se supun bolilor fizice. Exista doua tipuri de emotii: pozitive si negative. Emotiile negative sunt cele care cauzeaza durerea emotionala , printre care: frustrarea, frica, negativitatea etc.
- Deschide-ti sufletul!
Primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a-ti exprima durerea emotionala este sa te confesezi cuiva. Te poti adresa unui consilier, psiholog, fie unei persoane apropiate. In acelasi timp, trebuie sa iti menti mintea deschisa fata de persoana cu care vorbesti. Acest lucru va permite consilierului sa te inteleaga mai bine si sa inteleaga de unde provin aceste stari. De asemenea, trebuie sa ceri feedback pentru a va verifica progresul.
- Afla cum sa iti controlezi sentimentele
- Da-ti frau liber sentimentelor!
Nu trebuie neaparat sa iti ingropi sentimentele sau sa le ignori, deoarece acest lucru iti va provoca din ce in ce mai multa durere si disconfort fizic. In schimb, trebuie sa-ti exprimi durerea, durere care poate fi exprimata in diferite moduri.
- Scapa de gandirea negativa!
Ar trebui sa iti monitorizezi dialogul intern pentru a evita emotiile negative din mintea ta. In loc sa iti spui cat de teribila este o situatie, poti fi mai pozitiv, spunandu-ti ca acum te afli intr-o situatie proasta, dar vei trece peste ea. De asemenea, ar trebui sa constientizezi faptul ca daca te enervezi nu vei rezolva nimic.
- Constientizeaza modul in care vorbesti cu ceilalti
Odata ce ai dobandit controlul emotiilor, ar trebui sa fii atent asupra modului in care vorbesti cu altii si sa te abtii de la pronuntarea cuvintelor cu o conotatie negativa. Acestea au scopul de a te frustra sau mania. Gandeste-te daca ti-ar placea sa auzii aceleasi lucruri pe care le spui celor din jur. De asemenea, trebuie sa fii constient de un anumit lucru, si anume sa nu arunci vina asupra altora, atunci cand iti exprimi emotiile .
- Invata sa-ti administrezi fizic emotiile
- Fa exercitii
Exercitiile sunt o modalitate foarte eficienta de a trata emotiile negative. Exercitiile lente, cum ar fi yoga, te ajuta sa te relaxezi. Cand faci acest lucru in mod regulat, exercitiile calmeaza un suflet incarcat. In plus, sunt bune pentru miscare, pentru inima si bunastarea emotionala. Poti de asemenea , sa faci o plimbare in natura pentru a iti relaxa corpul.
- Incearca tehnicile de relaxare
Exista mai multe tehnici de relaxare, cum ar fi: sa asculti muzica lenta si sa faci exercitii de respiratie. Citatele inspirationale sunt o modalitate foarte buna de a iti calma emotiile in momentele de singuratate.
- Meditatia
Pentru a medita, stai intr-o pozitie relaxanta si confortabila, cu ambele picioare pe pamant, apoi inchide ochii. Respira adanc, inspira si expira incet si usor timp de cel putin 10 minute. Dupa ce te relaxezi complet, iti poti simti inima mult mai destinsa. Incearca sa te bucuri de acest sentiment pentru cat mai mult timp posibil. In timp, meditatia te va elibera de aceste emotii negative.
- Exprimarea sentimentelor prin creativitate
- Utilizeaza arta
Terapia artistica este o modalitate utila de exprimare a emotiilor. Ea ofera individului posibilitatea de a canaliza sentimentele pe o bucata de hartie sau sub orice alta forma. Exista multe tipuri de arta pe care le poti folosi si in cele din urma transforma intr-un hobby. De exemplu poti picta, dansa, canta sau chiar sa colectezi opere de arta antice.
- Scrie in jurnal
Scrierea sentimentelor te poate ajuta sa intelegi ce a declansat emotiile negative ajutandu-te sa te intelegei pe sine mai bine. In acest fel, in loc sa reactionezi negativ, canalizezi toata furia, ranile sau temerile intr-o carte. Acest jurnal iti poate fi de folos si in sesiunile de consiliere, observand astfel o imagine cinstita a sentimentelor tale.
- Detaseaza-te de situatie
Odata ce ai identificat emotiile si ti-ai dat sema ce iti provoaca durerea emotionala, trebuie sa te detasezi de situatie si de emotie. De exemplu ,daca exista anumiti prieteni care te preseaza sa te angajezi in actiuni care sunt impotriva credintelor tale, poti opri pur si simplu asocierea cu acestia.
Sursa aici.