5 sfaturi pentru optima functionare a creierului

5 sfaturi pentru optima functionare a creierului

 

Datorita progreselor inregistrate in domeniul medical, speranta de viata a crescut semnificativ in ultimii ani, insa acest lucru nu garanteaza si faptul ca sistemul nostru nervos si componentele sale vor functiona optim odata ce inaintam in varsta.

Din fericire, tehnologiile avansate si studiile intreprinse au ajutat cercatatorii in domeniu sa descopere si sa inteleaga modul de functionare a creierului uman, stimulii la care acesta raspunde, dar si cum poate fi pastrat in cea mai buna forma pentru o perioada cat mai lunga. Stim deja ca alimentatia sanatoasa, bogata in antioxidanti si bazata pe fructe, legume, cereale integrale si peste sporeste sanatatea creierului nostru.

Pe langa o alimentatie sanatoasa, fie ca avem 25 sau 65 de ani, cercetatorii ne sfatuiesc sa luam in considerare introducerea acestor cinci obiceiuri in viata de zi cu zi, deoarece acestea vor ajuta la mentinerea sanatatii creierului, la formarea de noi cai neuronale, la imbunatatirea capacitatii de invatare, ne vor ajuta sa avem o atitudine pozitiva si vor ajuta la cresterea capacitatii noastre de concentrare.

 

1) Sa ne felicitam chiar si pentru reusite mici

S-a observat faptul ca frecventa succesului pe care il inregistram are un aport mai mare la starea noastra de bine decat marimea acestuia. De aceea, suntem sfatuiti sa gasim modalitati simple si placute de a sarbatori micile succese. Acest obicei ne va ajuta sa mentinem o stare emotionala buna, ne vom simti mai multumiti, incurajati si cu nivelul de energie mai ridicat. De asemenea, aceasta ne poate face mai putin vulnerabili la stari de anxietate si depresie.

 

2) Sa ne mentinem corpul activ

Conform cercetarilor neurologilor, exercitiul fizic este una dintre cele mai eficiente metode de a creste starea de sanatate a creierului . Atunci cand facem miscare pulsul creste, iar oxigenul ajunge la creier mult mai repede si favorizeaza formarea de noi celule nervoase. Cu cat avem un numar mai mare de celule nervoase, cu atat este mai usor pentru acestea sa comunice intre ele si sa formeze noi cai neuronale. Drept urmare, creierul nostru devine mai eficient si mai maleabil, ceea ce creste capacitatea noastra de invatare, concentrare, intelegere si adaptare. Chiar si 20 de minute de activitate fizica sustinuta in fiecare zi ajuta la obtinerea acestor rezultate pozitive.

 

3) Sa ne folosim de capacitatea creierului nostru

Stimularea si folosirea capacitatii creierului este vitala in mentinerea acestuia intr-o conditie buna. Cercetatorii ne recomanda chiar sa antrenam portiuni ale creierului pe care nu le folosim in mod curent. Activitatile sugerate in acest sens sunt invatarea unei limbi straine, studierea unui nou instrument muzical, dar si creativitatea, explorarea de noi idei si iesirea din tiparele obisnuite de gandire.

 

4) Sa mentinem o postura dreapta a corpului

O postura drepta a corpului ajuta la mentinerea unui nivel de energie crescut, la imbunatatirea starii emotionale generale, dar si la cresterea increderii de sine. De aceea, specialistii ne sfatuiesc sa ne verificam postura din cand in cand si sa o ajustam, indreptand spatele de fiecare data cand observam ca ne-am abatut de la o postura corecta.

 

5) Sa evitam sa dormim cu telefonul mobil in apropierea capului

Exista o multitudine de teorii mai mult sau mai putin dovedite stiintific care sustin ca radiatiile emise de telefoanele mobile ne afecteaza creierul. Cu toate ca este necesar sa se efectueze studii mai concludente in ceea ce priveste aparatura wireless si efectul acesteia asupra creierului uman, s-a constatat ca exista o conexiune intre lumina albastra emisa de ecranele electronice si somnul. Intreruperea sau schimbarea programului nostru de somn este daunator starii generale de sanatate din multe motive, de aceea se recomanda sa dormim in medie 8 ore pe noapte, in camere in care sunt cat mai putine aparte electronice, pentru a avea un somn cat mai linistit, adanc si neintrerupt. Este, de asemenea, recomandat ca, atunci cand dormim, sa nu avem telefonul mobil in apropierea capului.

Asa cum putem observa, mentinerea creierului intr-o stare optima de functionare poate sa para cateodata dificil de implementat, insa avantajele sunt considerabile atunci cand ne putem bucura de o functionare optima a creierului nostru chiar si la vaste inaintate.

Sursa aici.