Cum să fii prezent în ceea ce faci?

Cum să fii prezent în ceea ce faci?

Bucură-te de fiecare clipă și lucru petrecut în viața ta, fără să te gândești la “ce ar fi fost dacă?”, sau “cum ar fi să?”. Starea de prezență te ajută să vezi fericirea de zi cu zi, fără să stai să o aștepți ani la rând, căci ea este cu tine și în tine la fiecare pas.

Nu mai porni în căutarea fericirii, căci ea este aici și acum.

Atenția îți aduce mintea și corpul împreună, inspiri și expiri conștient, îți aduci mintea înapoi în corp și îți conștientizezi fiecare parte din tine, emoțiile și gândurile.

 

Respirația conștientă

Este un exercițiu foarte simplu de făcut care presupune să te concentrezi pe inspirație și pe expirație. Dacă faci asta și ești conștient de fiecare respirație, discursul mental se va opri, nu te mai gândești la trecut sau la viitor, sau la proiectele pe care le mai ai de făcut. Ești prezent acum și te bucuri de fiecare respirație. Acordă atenție modului în care se simte aceasta, cum se împrăștie în tot corpul și ce se întâmplă cu diferite părți din tine. Respiră-te pur și simplu.

 

 

Mersul conștient

Adu-ți atenția către picioare și către fiecare pas pe care îl faci. Observă modul în care se simte fiecare atingere a solului, fiecare îndoire a piciorului și fiecare mușchi pus la treabă. De asemenea, poți să observi și cum brațele se mișcă pe lângă corp, cum lucrează coloana verebrală în timp ce mergi și senzația pe care ți-o lasă adierea vântului pe față.

Fiecare pas reprezintă o șansă de a fi atent.

 

Ascultarea conștientă

Aceasta este una dintre cele mai valoroase metode de a te conecta la oamenii din jurul tău și de a aprofunda relațiile. Este un element foarte valoros în relațiile de orice fel.

Fii atent la persoana din fața ta, nu doar la ce spune aceasta. Privește-o și oferă-i complet atenție. Ascultă-i fiecare cuvânt, urmărește-i limbajul corpului, fii atent la inflexiunile vocii și astfel o să te conectezi la un alt nivel cu persoana aceea. Nu te mai gândi la ce trebuie să spui tu în acele momente, sau cum poți tu să îi dai un sfat, căci nu e despre tine. Bucură-te de acest moment și fii acolo pentru ea. Poate că are nevoie doar să fii, să o asculți, să o vezi și atât.

 

Adu-ți atenția și intenția în prezent și așa o să îți dai seama că nu ești gândurile tale. Devii un observator al lor, fără a le judeca și ești acolo cu ele. A trăi conștient presupune să nu lași viața să treacă fără să o trăiești, ci să o savurezi până la ultimul strop și să te deschizi către tot ce are ea de oferit.

Meditația

Presupune să fii acolo: corp, suflet și minte, fără să faci vreun efort. Ești viu și te contectezi la tine, la tot ce este în jurul tău. Te respiri, simți fiecare părticică din corpul tău, auzi sunetele din jur și te auzi. Lasă-ți gândurile să vină și să plece, nu judeca aceste momente, ci normalizează-le și cu blândețe adu-ți mintea înapoi în corp.
„Nimic nu s-a întâmplat în trecut; s-a întâmplat acum. Nimic nu se va întâmpla vreodată în viitor, se va întâmpla  acum.