Sa petrecem mai mult timp in natura!
Cu totii stim cat de placut si revigorant este timpul petrecut in natura. Ceea ce poate nu stim este ca in ultimul timp cercetatorii au inceput sa faca studii ale caror rezulate arata ca petrecerea timpului in natura are un impact profund asupra creierului si comportamentului nostru, ajutandu-ne sa reducem anxietatea si nivelul de stres resimtit, creste capacitatea de a fi atenti, creativitatea si capacitatea de a ne conecta cu alti oameni.
“Acum vedem schimbari atat la nivelul creierului, cat si la nivelul corpului, care ne arata ca suntem fizic si mental mai sanatosi atunci cand interactionam cu natura”, spune cercetatorul David Strayer de la Universitatea din Utah, SUA.
Aceste studii ne arata cat este de importanta protejarea spatiilor naturale, atat cele urbane, cat si cele din afara oraselor si importanta petrecerii timpului in natura pentru a duce o viata mai sanatoasa, fericita si creativa.
Cateva dintre efectele pe care natura le are asupra corpului si creierului nostru care au fost dovedite stiintific:
- Timpul petrecut in natura scade nivelul de stres
Este deja stiut ca miscarea reduce stresul si anxietatea, insa atunci cand suntem in natura aceste efecte benefice sporesc. Studii efectuate in Japonia si Finlanda au aratat ca cei care se plimba in natura au o stare de spirit mai buna si sunt mai putin anxiosi decat cei care fac plimbari in zone urbane pentru aceeasi perioada de timp. Natura are un efect calmant asupra organismului nostru, scazand nivelul de stres resimtit.
- Cand suntem in natura suntem mai fericiti
Gregory Bratman de la Universitatea Standford din SUA, in cadrul unui studiu efectuat in anul 2015 a rugat 60 de persoane sa se plimbe pentru 50 de minute, o parte intr-un cadru natural (o padure) si o alta parte in oras (de-a lungul unei sosele cu 4 benzi). Inainte si dupa plimbare, celor 60 de participanti la studiu le-a fost evaluata starea emotionala, dar si modul in care indeplineau sarcini care se bazau pe memoria de scurta durata. Rezultatele au aratat ca cei care s-au plimbat in natura simteau mai putina anxietate, erau mai putin concentrati pe aspectele lor negative si simteau mai multe emotii pozitive fata de cei care au facut plimbarea in mediul urban. A crescut si capacitatea de a implini sarcini pe baza memoriei de scurta durata.
Bratman considera ca aceste rezultate si cele ale unor studii similare ar trebui sa ajunga la cei care fac planificarea urbana pentru a-i face si pe acestia constienti de importanta deosebita pe care o au spatiile verzi intr-un oras pentru sanatatea generala a locuitorilor.
- Timpul in natura incurajeaza creativitatea si scade oboseala indusa de atentia distributiva
Tehnologia pe care o folosim astazi ne capteaza atentia in mod constant. Multi oameni de stiinta considera ca creierul nostru nu este construit sa suporte pe un timp indelungat acest bombardament cu informatii si stimuli si ca acesta duce la oboseala mentala, la o stare de suprasolicitare si chiar burnout, fiind necesare pauze pentru ca activiatea creierului nostru sa revina la o stare naturala si sanatoasa.
Prin diferite studii s-a aratat ca petrecerea timpului in natura ajuta creierul sa revina la starea normala de functionare, ceea ce ne ajuta sa fim mai deschisi catre creativitate si gasirea de solutii pentru problemele cu care ne confruntam.
- Natura ne face sa ne simtim mai vii
Cu toate beneficiile pe care petrecerea timpului in natura le are, nu este de mirare ca ne face sa ne simtim mai plini de vitalitate. Cand suntem in natura simtim un plus de energie, ne simtim mai fericiti si mai deschisi catre creativitate si catre ceilalti oameni.
Natura are capacitatea de a ne face sa ne simtim revigorati, de a ne creste starea de bine si ne ajuta sa imbunatatim diferite functii ale creierului. De aceea, este recomandat sa petrecem timp in contact cu natura in fiecare zi. O simpla plimbare zilnica in cel mai apropiat parc poate face minuni asupra starii noastre generale!
Sursa aici.