9 motive pentru a medita

9 motive pentru a medita

Multitudinea de studii efectuate au aratat efectele pozitive ale practicarii meditatiei, iar aici sunt evidentiate cele mai importante si mai des intalnite.

Beneficiile practicarii meditatiei nu mai sunt un secret pentru nimeni si a devenit un obicei al personelor de succes, fiind recomandata ca una dintre cele mai eficiente modalitati de a face fata stresului si anxietatii, existand foarte multe studii care au aratat impactul pozitiv al meditatiei asupra sanatatii noastre si starii de bine.

 

Imbunatatirea calitatii somnului

Somnul nu este numai o perioada de cateva ore de relaxare, ci este esential pentru buna functionare a organismului nostru. Cu ajutorul meditatiei s-a observat ca perioada de somn REM (Rapid Eye Movement) creste, la fel ca si nivelul de melatonina – un hormon care joaca un rol crucial in starea de sanatate a organismului.

De asemenea, s-a observat ca meditatia este folositoare si pentru cei care se confrunta cu dezechilibre mai serioase ale somnului, cum ar fi insomnia cronica. In urma unui studiu, cercetatorii au aratat ca dupa opt saptamani de practicare zilnica a meditatiei, numarul de ore de somn din timpul noptii a crescut, fiind si mai relaxati inainte de a merge la culcare.

 

Scaderea nivelului de stres resimtit

Persoane si personalitati din cele mai diverse domenii folosesc practica meditatiei ca o foarte buna modalitate de a face fata stresului la care sunt supusi zilnic.

Un studiu realizat in anul 2005 de Harvard Medical School a aratat ca meditatia stimuleaza portiunea creierului responsabila de atentie si constiinta de sine. S-a aratat si ca meditatia reduce stresul angajatilor si previne epuizarea, fiind de folos si pentru cei care sufera de depresie.

 

Reducerea durerii si vindecarea mai rapida

In anii ’80 s-a aratat ca practicarea meditatiei poate reduce in mod semnificativ simptomele de durere si poate imbunatati calitatea vietii celor care se confrunta cu dureri cronice. In timpul perioadelor in care aceste persoane practicau meditatie zilnic, acestia au declarat ca intensitatea durerii resimtite a scazut, la fel si senzatia de disconfort asociata cu aceasta.

 

Diminuarea anxietatii  

Atunci cand ne concentram pe toate acele lucruri de care ne este teama ca s-ar putea intampla, ne indepartam de momentul prezent, iar asta provoaca un nivel ridicat de stres in corpul nosru. Revenind in prezent cu ajutorul meditatiei ajuta la scaderea anxietatii. Cercetatorii au aratat ca meditatia foloseste si celor care se confrunta cu o stare de anxietate generalizata, care presupune si o dificultate de a controla propriile griji, o slaba calitate a somnului si iritabilitate ridicata.

 

Cresterea starii de bine

Prin meditatie reusim sa ne cunoastem mai bine mintea si putem asfel sa recunoastem si sa fim constienti de gandurile noastre negative si sa ne dam seama ca nu trebuie sa ne identificam cu ele. Cu cat ne identificam mai putin cu gandurile si emotiile nostre cu atat puterea acestora supra noastra scade.

Studiile realizate au aratat ca obiceiul mintii de a se lasa purtata de ganduri si in principal pe cele negative este unul dintre motivele cele mai importante pentru starea de nemultumire si nefericire pe care o simtim. In urma practicarii meditatiei s-a observat in cazul celor care sufereau de depresie ca simptomele asociate cu aceasta s-au ameliorat, in unele cazuri ameliorarile fiind similare cu cele ale medicatiei antidepresive, dar fara efectele secundare ale acesteia.

 

Cresterea relaxarii

Relaxarea corpului si a mintii prin meditatie ne ajuta sa ramanem centrati si echilibrati chiar si atunci cand in mod inevitabil suntem confruntati cu situatii stresante.

Practicarea meditatiei induce un efect de relaxare care este opus raspunsului pe care il avem in mod instinctiv in situatii stresante sau in cele in care ne simtim in pericol. Studiile au aratat ca acest efect de relaxare pe care il induce meditatia ne ajuta sa reducem anxietatea si are efecte benefice asupra tensiunii arteriale, ritmului cardiac si activitatii creierului.

 

Creste calitatea relatiilor noastre

Invatand sa recunoastem, sa acceptam si sa simtim cu mai mare usurinta emotiile noastre si ale celor din jurul nostru, armonia din relatiile cu ceilalti va creste, la fel si calitatea relationarii. Prin anumite studii s-a aratat si ca acele femei care practicau meditatia aveau un grad de satisfactie mai mare in cadrul relatiilor decat cele care nu meditau.

 

Conducerea unei vieti de succes

Asa cum probabil se stie deja, pentru a atinge un nivel de maiestrie intr-un anumit domeniu se spune ca sunt necesare cel putin 10 000 ore de practica, iar povestile unor personalitati celebre confirma aceasta teorie. Se pare insa ca exista si o alta formula pentru succes.

Atletii de talie mondiala sau oameni de afaceri importanti, cand au fost supusi testelor, s-a descoperit faptul ca aveau un nivel de integrare ridicat la nivel cerebral. Acest lucru presupune legaturi puternice intre diferitele zone ale creierului, nivel ridicat al atentiei si capacitatea de a gasi rapid solutii pentru problemele care apar.

Printr-un studiu efectuat de catre Harvard Medical School s-a aratat ca practicarea meditatiei imbunatateste modul de functionare si nivelul de integrare al creierului nostru, ceea ce ne ajuta sa avem succes in aproape orice domeniu intr-un timp relativ mai scurt.

Sursa aici.