Energia furiei – cum o putem canaliza intr-un mod sanatos?

Energia furiei – cum o putem canaliza intr-un mod sanatos?

Furia este printe cele mai frecvente, puternice si usor de identificat emotii pe care fiecare dintre noi le simte in aceste vremuri de suprasolicitare. Atunci cand suntem cuprinsi de furie, simtim ca pierdem controlul, nu mai avem acces la gandirea rationala si de cele mai multe ori facem si spunem lucruri pe care ulterior ajungem sa le regretam. Cand se declanseaza, simtim furia cum vibreaza in tot corpul, energia acestei emotii fiind extrem de puternica. Ea poate fi folosita in mod distructiv, iar asta se intampla atunci cand reactionam automat, sau poate fi folosita in mod constructiv si sanatos, atunci cand reusim sa fim constienti si prezenti atunci cand ea apare.

Furia este o emotie care apare in momentul in care ne simtim neindreptatiti in orice fel sau atunci cand consideram ca ceea ce se intampla nu este corect. In momentele in care ne simtim neindreptatiti, ne plasam automat intr-o postura de victima, iar furia intervine ca o incercare de a restabili echilibrul de putere dintre noi ca si victime si ceea ce percepem ca fiind agresorul nostru sau cel care a provocat nedreptatea. Ceea ce este important de inteles este ca furia, ca orice alta emotie, apare ca urmare a interpretarii subiective pe care o dam unei situatii sau intamplari si nu este o reactie la realitatea obiectiva – care se refera strict la ceea ce s-a intamplat si anume evenimentele sau actiuniunile in cauza, fara interpretarea subiectiva a celor implicati direct sau indirect.

 

Pentru a avea o imagine clara a modului in care se formeaza emotiile si implicit modul in care apare furia, vom detalia procesul de formare al acestora, care are patru etape:

  1. Evenimentul / intamplarea care are loc si la care ne raportam;
  2. Setul de convingeri, credinte si ganduri – fiecare dintre noi avem un astfel de set de credinte acumulate de-a lungul vietii, majoritatea si cele mai bine inradacinate fiind cele formate in perioada copilariei;
  3. Formarea emotiei – fiecare spune o anumita poveste despre ceea ce s-a intamplat, care reprezinta interpretarea subiectiva a evenimentului formata pe baza setului de convingeri pe care le avem, iar ca reactie la aceasta poveste se formeaza emotia;
  4. Reactia / comportamentul – emotia formata genereaza o anumita reactie sau comportament ca raspuns la aceasta.

 

De cele mai multe ori nici nu ne dam seama de existenta acestor patru etape si trecem de la evenimentul sau intamplarea in cauza direct la reactie, fara sa fim constienti de gandurile si convingerile care au generat emotia care a stat la baza reactiei noastre. In acest caz reactia noastra este automata si in cele mai multe cazuri, ceea ce spunem si facem ajunge sa-i raneasca pe cei din jurul nostru, energia furiei fiind astfel folosita in mod distructiv.

Vestea buna este ca putem interveni constient in acest proces si decide cum dorim sa folosim energia puternica pe care o are aceasta emotie. Interventia presupune sa fim constienti de convingerile si credintele noastre, iar in momentul in care se declanseaza furia sa lasam povestea si gandurile la o parte, la fel si persoana sau persoanele catre care este indreptata furia noastra si sa ne mutam atentia asupra corpului nostru si a senzatiilor din corp pentru a simtit energia in stare pura a acestei emotii. Vom descoperi astfel ca intreg corpul tremura si vibreaza si vom simti in mod constient intensitatea furiei noastre din acel moment si tot atunci putem decide cum sa folosim aceasta energie. Ea ne indeamna sa actionam in sensul de a opri actiunea sau vorbele persoanei care simtim in acel moment ca ne neindreptateste. Simtind aceasta energie si fara a mai reactiona impulsiv putem spune un NU foarte ferm care va opri actiunea pe care ne dorim sa o oprim. Energia mai poate fi folosita si pentru alte activitati pe care dorim sa le facem ca sa schimbam situatia in care ne aflam, fiind o resursa importanta care da un imbold puternic. Astfel, reusim sa folosim energia furiei intr-un mod sanatos, fara sa o reprimam, dar si fara sa o folosim pentru a ne face rau noua sau celor din jurul nostru.

Pentru mai multe tehnici de lucru cu emotiile, va recomandam atelierul „Reconectarea cu emotiile„.