O meditatie care functioneaza ca antidepresiv natural
Cu cat avem perioade mai dese in care ne simtim deprimati, cu atat cresc sansele de a cadea in astfel de stari din nou. Mai jos este prezentata o meditatie de tip mindfulness care ne poate ajuta sa iesim din astfel de situatii si sa incercam sa prevenim aparitia lor pe viitor.
Cu totii am fost afectati, in anumite momente din viata noastra, de o forma mai usoara sau mai serioasa de depresie. Sunt perioade in care nu mai simtim placere sau interes fata de activitatile noastre obisnuite, care pot sa apara impreuna cu stari de oboseala si instabilitate emotionala sau emotii puternice, dar si cu ganduri negative fata de noi insine, care apar in mod repetitiv.
Cu cat aceste perioade sunt mai dese, cu atat creste riscul de a le trai din nou in viitor. Care este motivul pentru care se intampla asta si cum poate practicarea meditatie de tip mindfulness sa intervina si sa ajute in acest proces?
Atunci cand traversam o perioada in care ne simtim deprimati, o percepem de cele mai multe ori ca fiind traumatizanta la un anumit nivel. Un exemplu similar ar fi ca in cazul in care suntem muscati de un caine, se instaleaza in noi o frica de caini in general si devenim agiati in preajma acestora. In cazul depresiei, cum vedem un semn al acesteia, reactionam disproportionat crezand ca acesta anunta in mod irevocabil revenirea starii depresive. O stare mai putin buna este normala pentru fiecare din cand in cand, insa daca am suferit de depresie in trecut, suntem tentati sa luam orice stare mai putin buna ca un semn ca depresia se va instala din nou.
De aceea, se intampla ca atunci cand suntem ceva mai obositi, mintea noastra sa isi aminteasca ca aceste stari erau prezente si atunci cand eram deprimati si intervine teama ca depresia va reveni. Tot atunci tind sa apara si judecati negative pe care le facem asupra noastra, considerand ca am facut ceva gresit sau ca suntem slabi. Apoi, mintea incepe sa caute motivele pentru care au aparut aceste stari si doreste sa descopere cauza pentru care depresia ar putea sa apara din nou.
Astfel, putem observa ca nu starea mai putin buna este problema de fapt, ci felul in care ne raportam la ea, vazand in ea o problema care trebuie rezolvata si un semn care vesteste ca ceva ce nu ne dorim urmeaza sa se intample din nou. Aceast mod de a gandi este cel care creste sansele ca depresia sa se reinstaleze.
Cum ne ajuta practicarea meditatiei de tip mindfulness?
Aceasta practica ne invata o noua modalitate de a ne raporta la gandurile si emotiile noastre in momentul in care acestea apar. Ne arata cum putem fi constienti de ceea ce se intampla in momentul prezent, lasand deoparte judecata si fiind prezenti cu ce este acolo, in loc sa evitam, sa dorim sa imbunatatim, sau sa gasim o solutie pentru a nu ne mai simti asa. Tendinta aceasta a mintii de a dori sa evite sau sa imbunatateasca starea in care ne aflam este tocmai cea care alimenteaza sentimentele mai putin confortabile.
Daca suntem tristi, in loc sa dorim sa schimbam starea sau sa ne dam seama ce a cauzat aceasta tristete, putem incerca sa fim constienti ca suntem tristi fara sa intervenim cu ceva. Daca incepem sa ne si judecam crezand ca din cauza ca suntem slabi sau ca am facut ceva gresit acum se va reinstala depresia, putem sa fim constienti de faptul ca aceste ganduri apar deoarece ne temem intr-o oarecare masura sa trecem din nou printr-o perioada de depresie. In loc sa ne lasam purtati de aceste ganduri, devenim constienti ca ele exista, le lasam sa treaca si revenim cu atentia la ceea ce facem in momentul prezent.
Facand asta slabim sansele ca despresia sa revina, si nu mai alimentam gandurile care o pot aduce inapoi.
Meditatia – o practica clasica cu efect antidepresiv
O modalitate de a practica meditatia de tip mindfulness este sa folosim respiratia ca obiect al meditatiei. Atentia se plaseaza fie in zona narilor pe senzatia pe care o lasa aerul cand intra si iese, fie pe miscarea abdomenului odata cu inspiratia si expiratia. Urmarim pur si simplu cum aerul intra si iese cu fiecare ciclu de respiratie. Atunci cand mintea nu mai este atenta la obiectul meditatiei – ceea ce este perfect normal si se intampla frecvent – aducem cu blandete atentia inapoi catre respiratie. Se poate face acest exercitiu pentru 1 minut, pentru 15 minute, 30 sau chiar si mai multe, in funcie de preferinta si nivelul fiecaruia.
Este recomandat sa practicam aceste tip de meditatie zilnic, atat in perioadele cand ne simtim bine, cat si in cele in care ne simtim mai putin bine. Astfel, vom creste capacitatea noastra de a fi prezenti si de a evita sa prelugim si sa alimentam stari negative.
Sursa aici.