Speakers
Ashtanga Yoga sau Ashtanga Vinyasa Yoga este un stil dinamic de yoga care foloseste respiratia pentru a fluidiza si echilibra miscarea si trecerea dintr-o postura in alta. Scoala a fost infiintata de K. Pattabhi Jois cu ajutorul si ghidajul profesorului sau T. Krishnamacharya intr-un oras numit Mysore din sudul Indiei. In momentul de fata scoala este condusa de nepotul sau, R. Sharath Jois.
Specificul practicii Ashtanga yoga consta in metoda tristhana (tri inseamna trei, iar sthana stabilitate), adica stabilizarea in 3 actiuni: respiratie, postura si punct focal. Metoda corecta este atunci cand practicam toate cele trei actiuni simultan.
O alta componenta specifica scolii Ashtanga este vinyasa, un sistem de coordonare al miscarii cu respiratia; legatura dintre posturi se face printr-o secventa de miscari sincronizate pe respiratie.
Un element prezent si important in practica este dezvoltarea unor “sigilii” energetice numite bandhas (a lega, a conserva, a redirectiona); ele implica anumite ajustari musculare care ajuta la pastrarea sau redirectionarea energiei, prana, in corp.
- Cui se adreseaza aceste clase?
Aceste clase sunt deschise tuturor celor ce vor sa invete sau sa-si imbunatateasca practica, indiferent de nivel. Ele se vor desfasura in stilul traditional de predare, fiecare persoana primind atentia si ghidajul necesar din partea profesorului. Evolutia se face respectand ritmul personal al fiecarui practicant.
- De ce sa practicam yoga?
Yoga este o alegere personala. O incorporam in viata noastra in momentul in care suntem convinsi ca ne face bine, ca ne inbunatateste calitatea vietii. Niciodata ea nu trebuie impusa din exterior. E o convingere ce vine din interior.
Daca facem aceasta alegere, avand o motivatie corecta, ea ne poate oferi multe beneficii. Cat de adanc mergem si cat ne implicam in practica yoga depinde de fiecare, iar rezultatele vor fi pe masura. Yoga este o invatatura foarte veche care are potentialul sa ne (re)conecteze cu adevarata noastra natura si sa ne aduca intr-o stare de pace reala si durabila. Efectele asupra sanatatii corpului sunt nenumarate: de la detoxifierea intregului organism, cresterea imunitatii, ascutirea simturilor, echilibrarea sistemului hormonal, intarirea sistemului nervos, la purificarea canalelor energetice (nadis) si curgerea libera a energiei vitale (prana). Toate acestea contribuie la linistirea si oprirea fluctuatiilor mentale care duc la starea de yoga, de pace interioara. “Yogas-citta-vrtti-nirodhah” = “ Starea Yoga este incetarea/suspendarea fluctuatiilor mentale” – Yoga Sutra, Patanjali.
- Bine de stiut.
Cand incepem ceva nou, atentia noastra trebuie directionata mai intai spre structura, de aceea invatarea metodei corecte este imperativa. Fiecare aspect al practicii se descopera si interiorizeaza cu rabdare, perseverenta si compasiune. De asemenea, este de evitat o abordare competitiva, acest lucru favorizand aparitia accidentarilor. Este bine ca intotdeauna sa verificam motivatia reala care sta in spatele actiunii; intrebarea : “de ce imi doresc sa fac acest lucru?” ajuta foarte mult. Cu o motivatie pozitiva putem pasii inainte. Alte sfaturi ar fi sa avem rabdare cu noi insine si sa incercam sa depasim preconceptiile de genul “ nu pot”, “este imposibil pentru mine”, sa avem incredere ca ceea ce a rezervat viata pentru noi nu se intampla impotriva noastra ci pentru noi, pentru evolutia noastra.
Clasele au loc in fiecare saptamana, joi.
Pret: 40 ron/sedinta sau 140 ron/4 sedinte
Locurile sunt limitate.