Cum să devii liber găsind un scop în exterior!

Cum să devii liber găsind un scop în exterior!

De multe ori te cuprinde teama, îndoiala sau anxietatea? Te intrebi de ce nu îți poți găsi pacea adevărată? Probabil că încă trăiești cu tine însuți ca și cum acesta ar fi scopul tău principal.

Atunci când scopul tău este acela de a căuta plăcere, relaxare, dragoste, fericire, împlinire, apartenență, respect și recunoaștere, viața ta se concentrează în a atinge aceste lucruri și atunci persoana ta se va simți împlinită doar când le va obține, când vor aparea în drumul tău. Când toate aceste lucruri îți ies în cale obții emoții intense și simți în continuare nevoia de a consolida aceste emoții exterioare, să le cauți continuu. Așa devin o dependență.

Când nu obții toate aceste lucruri o dezamăgire profundă te învăluie. Simți că lipsește ceva. Te simti nedemn sau chiar neînțeles.

Atunci când scopul ține doar de tine (când scopul este doar acumularea de experiențe, sentimente, apartență pentru tine) toate situațiile din jurul tău dețin potențialul de a te lipsi de aceste lucruri. Dacă faci ceva greșit într-o situație, poți pierde toate acestea. Poți fi blocat în încercarea ta de a primi dragoste, plăcere, împlinire sau fericire.

Toate împrejurările de câștig sau pierdere stimulează hormonii de stres. Copilul egoist care zace în tine ar putea intra în luptă sau ar putea îngheta. Un exemplu bun este atunci când întâlnești o persoană extrem de atractivă. Este o împrejurare bună pentru creșterea șanselor de a primi dragoste și plăcere. Simți nevoia ca această persoană să manifeste aceleași dorințe. Pe de altă parte, dacă acea persoană nu împărtășește aceleași dorințe ai putea să ieși dezamăgit. Implicațiile ar putea fi în detrimentul scopului tău de a obține toate aceste lucruri.

Sau poate că trebuie să faci o prezentare. Ce gândesc ei despre tine? Dacă spui ceva greșit, cum se va reflecta acest lucru către persoana ta? Ce se va întâmpla în cazul în care vocea ta cedează și buza superioară începe să zvâcnească? Își vor face o parere proastă despre tine?

Vrei să scrii o carte sau să faci un alt proiect, dar dacă acestea te fac să arați prost? Ce se întâmplă dacă nu ești un scriitor bun și nimeni va cumpăra niciodată cartea? Cum se reflectă acestea asupra ta?

Deoarece scopul în aceste situații este propria ta persoană, te cuprind sentimente  de frică și anxietate. Sentimentele de teamă, anxietate și îndoială dau naștere la alte sentimente, de mânie, resentiment și vinovăție. Toate aceste din urmă sentimente sunt dureroase și  greu de suportat.

De ce ar trebui să te simți așa?

De ce să nu renunți?

Poți da la o parte cu ușurință aceste sentimente. Ești înconjurat și de alte metode de mulțumire, cum ar fi maratoane Netflix, sau să te uiți la pisici pe YouTube, de dulciuri sau de postările de pe Facebook.

De ce să nu renunți și să te predai?

Ai parte de senzații plăcute atunci când acest divertisment pasiv îți amintește de fiecare dată cât de fantastici și buni pot fi oamenii; atunci când eroul din film salvează ziua; atunci când prin intermediul actorului principal experimentați dragostea, fericirea și împlinirea. Dar îți și aduci aminte cât de lipsit de noroc ești tu. Te simți vinovat când realizezi cât de implicat ai fost pe Netflix timp de 12 ore. Te concentrezi încă asupra ta, în ciuda faptului că folosești tehnologia modernă pentru a-ți  amorți sentimentele.

Schimbarea apare atunci când te concentrezi pe exterior

Atunci când scopul este concentrat pe exterior, situațiile încep să nu mai fie niște pierderi pentru tine, ca și persoană. Frica și anxietatea sunt răspunsuri biologice la împrejurările care ți-ar putea distruge șansele de a obține ceea ce vrei. Dar, dacă scopul tău nu este de a obține ceva pentru tine, nu ai nimic de pierdut. Există mai puține sentimente de frică, anxietate și vină. Furia și ura nu apar.

Întâlnirea cu o persoană extrem de atractivă nu mai devine înfricoșătoare. În cazul în care scopul este acela de a oferi dragoste și nu neapărat să și primești, devii concentrat pe acea persoană și nu pe tine. Ești receptiv la sentimentele și nevoile celeilalte persoane. Nu mai ești captiv în propriile dorințe, temeri și sentimentul de autocompătimire. Ai posibilitatea să armonizezi cu sentimentele altor persoane și să le iubești în așa fel încât să fii atent la satisfacerea nevoilor lor – nu ale tale.  Când oamenii se simt iubiți vor să întoarcă acea iubire. Când se simt ca fiind doar un obiect al dorintei, ei ripostează.

O prezentare devine plăcută atunci când se concentrează pe nevoile publicului și nu pe temerile tale. Dacă există dorința reală de a-i ajuta pe toți acei oameni care te ascultă, atunci devii receptiv la nevoile lor.  Nu mai ești concentrat pe sentimentul de siguranță proprie ci pe nevoile publicului. Vrei ca publicul să se simtă bine și în siguranță. Vrei ca oamenii să înțeleagă cu adevărat ceea ce spui, ce prezinți.

Atunci când scrii o carte și nu te mai gândești la modul în care aceasta te va ajuta să-ți îndeplinesti dorințele, ci să o scrii pentru public. Nu este vorba despre modul în care cartea te reflectă pe tine. Acum, dorești să ajuți oamenii scriind această carte. Scrisul este acum despre ce emoții poți trezi în ceilalți, ce sentimente  pot obține ceilalți. Este vorba despre experiența lor – nu despre rezultatele tale. Nu mai este nici un gând cu privire la ce se întâmplă dacă…?  „Dacă nimeni nu cumpără cartea mea“  este înlocuit de „măcar am încercat“ și „voi încerca în continuare“.

Un scop exterior poate fi și mic și mare Acesta poate fi strâns legat de înțelegerea ta sau de ceea ce ai nevoie pentru a-l atinge. Numitorul comun este acela că o faci pentru alții. Ar putea fi despre a eradica foametea mondială, a aduce educația în lume, de a ajuta oamenii să își atingă potențialul, despre a ajuta oameni cu probleme mentale, despre hrănirea săracilor din cartier sau de a-ți ajuta copilul să devină o ființă umană fantastică.

Să ai un scop de a trăi pentru ceilalți va elibera potențialul tău ca ființă umană. Nu mai este vorba despre un joc în care sentimentele tale sunt bune sau nu, și asta este. Acum, poți vedea schimbarea în ceilalți. Poți vedea zâmbetul lor și să te bucuri de progresul lor. Chiar și atunci când rezultatele nu sunt ceea ce ai sperat, poți să te consolezi cu ideea că incerci și să iei în continuare măsuri pentru ei.

Ești doar o singură persoană, dar faci parte dintr-un întreg. Un scop pentru tine te face să te simți deconectat de restul creației. Un scop pentru alții te reintegrează în ansamblu. Nu mai există un dușman din afară care te poate jefui de plăcerile tale – trăiești pentru și prin exterior.  Există doar făptuirea și făptuirea este pentru tot.

Trăind cu tine însuți este un caz de a te identifica greșit. Nu ești doar corp și minte individuală. Suntem cu toții parte din aceeași conștiință. Aceasta înseamnă că următoarea generație ești tu. Trupurile și mințile noastre vor disparea treptat, lăsând loc pentru generațiile următoare. Visele și dorințele tale vor trăi prin intermediul lor – și ei sunt tu.

Sursa aici.