Spiritualitatea azi

Spiritualitate – este un cuvant folosit din ce in ce mai des. In tot felul de situatii. Pentru unii este ceva legat neaparat de religie, pentru altii e vorba mai mult de cele neintelese si imposibile sau, pur si simplu, despre spiritism!

De fapt, spiritualitatea are de a face cu constiinta, cu deschis ochii, cu intelegerea faptului ca suntem vii, ca putem alege si influenta lucrurile. Si, mai mult decat atat, ca exista un univers miraculos, extins dincolo de ce putem noi intelege acum. Mult mai mare decat putem vedea cu aparatele inventate si mult mai mic decat ne putem imagina. Perceptia noastra despre noi si despre univers este intr-o continua schimbare si, cu cat stim mai mult, cu atat ne dam seama cat de multe mai sunt de aflat.

Este un domeniu care imbina explicatiile din diferite stiinte cu intelegerea din diferite filozofii. Este un parcurs al cunoasterii care se intampla ca si urcatul unui munte. Sunt multe carari si toate duc in varf. Fiecare merge pe drumul care ii este mai accesibil sau mai cunoscut. Unii au nevoie de o idee si de intuitie, altii au nevoie de constructii logice pe care mintea lor sa le accepte. Unora le place sa mearga singuri, altii au nevoie de ghizi sau de insotitori. Unii urca la pas, altii alergand.

Dar, mai devreme sau mai tarziu, ne dam seama ca drumul este in noi, intelegem ca vom gasi inauntrul nostru tot ceea ce cautam in altii si in univers. Practicile si metodele de a ne intelege interiorul sunt multe si diferite, dar toate vorbesc pana la urma despre accelasi lucru: despre cat de perfecti suntem in imperfectiunea noastra.

Se vorbeste despre schimbarea paradigmei, a punctului de vedere de unde ne uitam la lucruri. Incepem sa ne dam seama ca urmand calea pe care am crezut-o castigatoare – in care invatam, ne calificam, intram in competitie, ne castigam ascensiunea pas cu pas, cu efort si sacrificii – ajungem in varf unde ne gasim singuri si nefericiti. Si ne intrebam, oare despre asta e vorba? Asta mi-am dorit sau asta a fost ce am crezut ca e bine? Si, uneori tarziu, ne dam seama ca am fost condusi de niste convingeri care nu erau ale noastre, pe care le-am imprumutat sau ne-au fost strecurate in suflet de parinti, de scoala, de religie, de prieteni sau de mass-media. Si, de multe ori tarziu, ne intrebam: cine vrem sa fim, de fapt? ce ne face fericiti? si, daca mai avem curaj, o luam de la inceput, pe alta cale, spre descoperirea sinelui autentic. Alteori schimbarea se face brusc, dupa o pierdere dureroasa sau o boala grava. Atunci, se schimba dintr-odata prioritatile, lucrurile capata o alta importanta. Atunci, o zi e mai pretioasa decat un an si relatiile dintre oameni dau masura.

In oricare dintre feluri, astazi ne preocupam din ce in ce mai mult sa intelegem ca suntem mai mult decat niste masini biologice. Ca sufletul exista si poate fi studiat chiar si daca nu-l vedem si nu putem sa-l masuram.

Sunt carti si filme care povestesc despre energie, despre minuni si despre legatura dintre toti si toate. Sunt conferinte, seminarii si grupuri in care se vorbeste despre lucruri pana mai ieri tabu. Sunt descoperiri stiintifice care completeaza sau anuleaza ceea ce stiam pana acum, si consideram ca adevar absolut. Este o perioada frumoasa, in care stiinta si spiritualitatea s-au apropiat mult, isi vorbesc si ne ajuta sa vedem lumea cu ochi de dumnezeu. O perioada in care internetul si avionul fac ca distantele dintre oameni sa aiba alt sistem de masurare si ideile sa poata ajunge la milioane in ore sau zile. E un timp accelerat de intelegere si de visare pe care suntem norocosi sa-l traim!