Intuitia

Intuitia

Capacitatea de a gandi, de a reflecta asupra noastra sau a comportanmentul nostru si sa facem planuri pentru viitor este poate cea mai folosita abilitate a nostra ca fiinte umane. Insa capacitatea de a gandi nu este intotdeauna o binecuvantare.

Cateodata se intampla sa ramanem blocati in ganduri. Unii dintre noi suntem afectati de trecut si retraim de nenumarate ori anumite evenimente din viata noastra, in timp de altora ni se intampla sa fim paralizati de frica, gandindu-ne la ceea ce s-ar putea intampla in viitor. Ambele forme de gandire excesiva scad capacitatea de atentie a creierului nostru si ne pun in pericol sanatatea mentala. Prima situatie, in care ramanem prinsi in evenimentele din trecut, creeaza de cele mai multe ori depresie, iar atunci cand ne temem pentru ceea ce ar putea sa se intample, dezvoltam diferite forme de anxietate. Atat depresia, cat si anxietate sunt, din nefericire, foarte des intalnite in prezent in cultura in care traim.

 

La polul opus fata de aceste doua tendinte se afla intuitia, prin intermediul catreia primim informatii sub diverse forme, avand sentimentul ca ne putem baza pe veridicitatea lor. Intuitia poate fi utila in multe situatii din viata noastra.

Intuitia a primit o serie intreaga de definitii, insa tocmai actul de a reflectarea asupra a ceea ce este intuitia ne indeparteaza de esenta acesteia. Dintr-un anumit punct de vedere, putem spune ca intuitia apare atunci cand creierul nostru functioneaza pe pilot automat, procesand informatiile in afara capacitatii noastre de a percepe in mod constient aceste procese.

 

Putem avea incredere in intuitie? Acestei intrebari nu i se poate da un raspuns universal valabil, insa exista studii care arata ca pe baza intuitiei si a instinctului putem sa primim informatii destul de precise despre persoane cu care interactionam sau situatii din viata de zi cu zi.

Se intampla de multe ori sa ne ignoram intuitia si ceea ce ne transmit instinctele noastre in anumite situatii, in favoarea a ceea ce credem ca ar trebui sa facem, de cele mai multe ori pentru a ne conforma cu parerile persoanelor din jurul nostru. Daca incercam, insa, sa ne ascultam intuitia si instinctul, vom observa ca suntem mai multumiti cu deciziile si alegerile pe care le facem. Plus ca, foarte rar putem spune ca o alegere sau decizie este luata strict pe baza unui rationament, pentru ca de cele mai multe ori sunt foarte multi factori care ne determina alegerile si comportamentul, unii de care nici nu suntem constienti.

Intuitia si instinctul ne ajuta si atunci cand vrem sa facem ceva nou, diferit de ce am facut pana acum, sa alegem o noua cale in viata sau pur si simplu sa gasim un nou mod de abordare sau o idee noua si creativa. In aceste cazuri, daca ne bazam exclusiv pe gandire, este foarte putin probabil sa ajungem sa obtinem ceva nou, pentru ca, in cazul celor mai multi dintre noi, procesele nostre de gandire sunt destul de rigide. In aceste situatii este recomandat sa ne relaxam cat mai mult, ca sa permitem ideii noi sa apara si sa ne fie transmisa de intuitie.

Este recomandat sa adunam cat mai multe informatii despre o activitate sau situatie in care suntem implicati si sa folosim ratiunea pentru a evalua ceea ce se intampla, insa este bine sa ne pastram deschisi pentru a primi si mesajele pe care intuitia si instrinctele nostre le trimit, pentru a avea o imagine cat mai completa a situatiei si a lua cea mai buna decizie pentru noi.

 

Sursa aici.