ATELIER: De la povestea eului, la realizarea Sinelui

ATELIER: De la povestea eului, la realizarea Sinelui

„O, povești, povești… lumea toată este o poveste, căci ce-a fost odată ca niciodată o fi fost ca și astăzi, și ce este astăzi va fi odată ca niciodată. Câte focuri, câte lumânări, câte văpaițe n-ai ars, poveste, și toate s-au stins, și multe se vor aprinde iarăși, numai tu, poveste, nu te vei stinge decât cu cel din urmă om… și numai ăla va ști bine că lumea asta a fost o lungă și aceeași poveste”.

 

Așa începe „Povestea” scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea, cu geniala intuiție a aspectului repetitiv – uneori compulsiv – al evenimentelor și al strategiilor de viață, al dispozițiilor afective și al reacțiilor spontane, al provocărilor și al eșecurilor, al dorințelor și al suferinței generate de neîmplinirea lor. Tot astfel decurge și povestea noastră de viață, cel mai adesea, în jocul unor forțe care par să ne depășească, pe o scenă arhetipală în care intrăm pentru a juca un rol. Nici măcar nu ne dăm seama că trăim un simulacru. Suntem luați în posesie de propriile trări, de așteptări pe care le credem ale noastre, suntem condiționați de părinții și, uneori, de copiii noștri, de partenerii de viață, de rolurile sociale pe care le îndeplinim, de contextul politic în care evoluăm, de structurile culturale dominante, de ceea ce „e la modă”, trăim prinși în dramele trecutului nostru și în așteptarea marii împliniri care se va produce, cândva, în viitor, suntem captivi în jocul teribil, repetitiv și cel mai adesea haotic al propriei minți. Toate acestea nu fac decât să întărească și să confirme povestea pe care o credem a noastră. Ea ne va cuprinde tot mai puternic și sorbind viața din noi va ajunge să trăiască în locul nostru, dincolo de noi și după noi, împingându-ne tot mai departe de ființa care suntem cu adevărat.

 

Atelierul la care vă invit are ca scop principal cunoașterea mitului personal al fiecăruia dintre participanți, demistificarea propriei vieți și inițierea unei profunde transformări personale în funcție de repere pe care le vom pune în discuție pe parcursul întâlnirilor noastre. Vom recurge la biografierea diverselor aspecte ale vieții noastre diurne și nocturne, vom vorbi liber despre noi înșine, despre ceea ce simțim, despre ceea ce trăim, vom împărtăși ceea ce visăm, vom analiza și dedramatiza halucinanta intervenție a egoului, vom învăța tehnici de autoobservare și autoanaliză, vom face diverse tipuri de meditație și chiar o să recurgem la explicații și la expuneri asupra problemelor tipice care se vor ivi pe parcursul activității noastre.

 

Revin la citatul de la începutul prezentării mele pentru a transmite mesajul că nu trebuie să lăsăm în sarcina ultimului om de pe pământ înțelegerea și rezolvarea poveștii umanității și a dramelor ei, ci suntem datori, fiecare, pe măsura puterilor noastre, să ieșim din iluzie și să trăim aici și acum, să folosim tot mai intens cu putință fiecare clipă a vieții pentru apropierea de esența divină din interior și pentru a afla cine suntem, cu adevărat.

 

Deci, nu ne propunem niște întâlniri pe parcursul cărora să conservăm niște povești personale care altfel s-ar putea pierde. Vrem să înțelegem împreună cum fiecare dintre viețile noastre este fondatoare pe scena marii istorii, a istoriei celei adevărate. Dincolo de fiecare poveste a vieții noastre zace un sens greu de presimțit, pentru că rămâne ascuns în straturile de profunzime ale psihicului, iar atunci când iese la suprafață, se pierde în actele noastre, din cauză că nu avem obișnuința autoanalizei și nu cultivăm starea de prezență. Prin acest atelier ne propunem să recuperăm acest sens atât de greu de presimțit.

 

Atelierul se va desfașura pe parcursul a 12 ședințe de grup, iar grupul va cuprinde maximum 12 participanți. Fiecare ședință se desfășoara cu praticiparea tuturor celor înscriși. Aceasta înseamnă că ne vom angaja să fim prezenți de fiecare dată, pentru că altfel împiedicăm desfășurarea optimă a procesului de grup. Ne mai angajăm, desigur, să susținem un discurs adevărat despre noi înșine, aceasta fiind condiția obligatorie a oricărui demers biografic. Pe parcursul ședințelor putem formula opinii sau să facem sugestii pe marginea confesiunilor făcute de participanți, dar, în nici un caz, nu vom putea critica sau face observații tendențioase, care pot afecta persoanele din grup și pot împiedica procesul se desfășoare normal. Vrem, cu alte cuvinte, să asigurăm o atmosferă potrivită înțelegerii și vindecării interioare, de aceea e important să acordăm, de fiecare dată, suportul nostru persoanelor care au nevoie de susținere emoțională. Fiecare ședință durează trei ore și costă 100 de lei. Ne vom întâlni săptămânal, de fiecare dată în zilele de marti, la ora 19. Vom schimba ziua desfășurării, numai atunci când condițiile vor impune în mod necesar acest lucru. Pe toată perioada desfășurării atelierului, o să fiți invitați la diferite conferințe pe teme care sunt importante din perspectiva activității noastre de grup și la meditații profunde desfășurate într-un alt context decât cel al atelierului. La aceste evenimente o să beneficiați de intrare gratuită.

 

Atunci când vă veți înscrie vă rugăm să precizați vârsta, profesia, numărul de telefon și să menționați dacă urmați vreo terapie în această perioadă sau dacă suferiți de vreo boală cronică. O să fiți contactat pentru un scurt interviu, mai ales dacă se vor înscrie mai multe persoane decât numărul maxim admis.

Atelierul va fi coordonat de Lavinia Bârlogeanu, profesor universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității din București. Doamna Lavinia Bârlogeanu are deja o experiență consistentă în desfășurarea atelierelor biografice și în prelucrarea istoriilor de viață, acumulată în perioada studiilor postdoctorale și în participarea la proiecte internaționale de cercetare, dar și în activitatea universitară curentă.

 

Inscrieri si mai multe detalii, aici.